اصلاح طرح لبخند
لامینیت دندان
زمانی که دندان ها پوسیده شده باشند. باید میزان پوسیدگی از دندان خارج و به جای آن ماده پرکننده گذاشته شود.
حال تصور کنید دندان ترمیم شده اما رنگ آن همچنان زننده و نامناسب است. در این صورت باید به فکر یک روش ترمیمی دیگر بود. لامینیت یکی از این روش هاست. در اصلاح طرح لبخند این روش درمانی میتواند دندان بدرنگ را پنهان کند. به طوری که تشخیص ترمیمی بودن آن برای اطرافیان غیرممکن شود.
لامينيت ها دو نوع اصلی دارند، سرامیکی و کامپوزیتی. البته به این دو دسته ونیر کامپوزیتی و ونیر سرامیکی هم میگویند. همچنین از اصطلاح پرسلن لمینیت یا پرسلن ونیر هم برای لمینیت سرامیکی استفاده میشود.
با توجه به انتخاب مشتری امکان استفاده از هر دو نوع لمینیت وجود دارد. این دو نوع، در قیمت لمینیت و سایر ویژگی ها با یکدیگر تفاوت دارند.
قبل و بعد از لمینیت دندان
لامینیت سرامیکی
لمینیت سرامیکی شامل یک پوسته نازک سرامیکی با قطر ۵ ـ ۶ میلیمتر می باشد. ضخامت این پوسته نازک دو برابر ضخامت پوسته تخم مرغ است. در اصلاح خط لبخند این روکش را با کمک انواع باندهای رزینی که حالت چسبنده دارند، بر روی دندان های بیمار قرار می دهد. روکش لمینیت سرامیکی شباهت زیادی به دندان طبیعی دارد و از این جهت، تشخیص ترمیمی بودن دندان برای دیگران غیرممکن است.
انواع لامینیت سرامیکی
پرسلن لامینیت یا لمینیت سرامیکی انواع مختلفی دارد. دندانپزشک نوع مناسب را براساس شرایط دندانهای بیمار انتخاب می کند. انواع مختلف این روکش عبارت است از:
- انواعی که از فلدسپاتیک پرسلن تهیه می شود و به شکل پودرگذاری در لابراتوار، توسط تکنسین بر روی cast قرار می گیرد. کاست در واقع همان قالبی است که قبل تر دندانپزشک از دندانهای بیمار تهیه کرده است.
-نوع دیگری از پرسلن لامینیت که بصورت پرسی ( by pressing ) بر روی cast در کوره شکل می گیرد. این نوع پرسلن لامینیت با نام کامل High pressed ceramic شناخته می شود که نسبت به سایرین کاربرد بیشتری نیز دارد.
- نوع دیگری از پرسلن لامینیت که با استفاده از سیستم های CAD-CAM از بلوکهای سرامیکی و بصورت ماشینی تراش داده می شود.
مراحل انجام لامینیت سرامیکی
دندانپزشک پس از تراش مقدار مشخصی از مینای دندان های بیمار، از آنها قالبگیری می کند و یک ترمیم موقت بر روی دندان صورت می دهد. قالبی که از دندانها تهیه شده، برای لابراتوار ارسال می شود تا متناسب با درخواست دندانپزشک از آن فرم تهیه گردد. لامینیتی که در پایان تهیه می شود دقیقا مطابق با قالب دریافتی می باشد که در این صورت باید بر روی دندانها فیکس شود. دندانپزشک زیبایی با استفاده از چسب های مخصوص (سمان) این روکش را بر روی دندانهای مورد نظر می چسباند.
کاربردهای لمینیت سرامیکی
- کاهش و بستن فواصل دندانی
- ترمیم دندانهای لب پر شده و شکسته
- ترمیم دندان های متمایل به سمت زبان
- از بین بردن بی نظمی و درهم ریختگی های متوسط تا خفیف دندانی
- پنهان کردن دندان های تیره و رنگ گرفته که با بلیچینگ قابل ترمیم نیستند.
موارد عدم استفاده از لامینیت سرامیکی
- کاهش و بستن فواصل دندانی
- نداشتن مینای کافی دندانها
- عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
- استفاده برای دندانهایی که به سمت لب ها تمایل دارند.
- دندانهای به شدت پوسیده و بدون نسج دندان
- دندانهای کوتاه که بر اثر سایش ارتفاع آنها کم شده
- در صورت ابتلا به بیماری های لثه ای از قبیل عفونت های لثه و یا تحلیل شدید لثه
- افراد مبتلا به عارضه هایی همچون دندان قروچه و اعتیاد به فشردن دندان
مزایای استفاده از لمینیت سرامیکی
سالم ماندن بخش عمده ای از دندان
داشتن رنگ بسیار زیبا و بادوام
ماندگاری بالا
لامینیت کامپوزیتی
لامینیت کامپوزیتی به قالب گيری و لابراتوار نیاز ندارد و بنابراین در کمترین زمان ممکن به صورت مستقیم استفاده میشود. این نوع روکش نیاز به تراش مختصر نیز ندارد و بدون نیاز به چسب، بوسیله اشعه بر روی دندان فیکس میشود. کامپوزیت لامینیت به عنوان يك لايه محافظت كننده بر روی مينای دندان، مقاومت بالایی دارد. زمانی که مینای دندان دچار مشکلاتی از قبیل لب پریدگی، ترک های ریز و یا تحلیل، ساییدگی و یا شکستگی شده باشد، کامپوزیت لامینیت بدون آسیب به مینای دندان، میتواند بعنوان یک لایه محافظت کننده و پوشاننده روی مینای دندان استفاده شود.
مراحل اجرای لامینیت کامپوزیتی
۱-تشخیص و برنامه ریزی درمان
در این مرحله دندانپزشک ترمیمی به بیمار مشاوره می دهد و وضعیت دندان های او را به دقت معاینه و بررسی میکند تا از محدودیت ها و شرایط دندان بیمار آگاه شود. در پایان از وضعیت دهان و دندان عکس رادیولوژی تهیه میشود.
۲-آماده سازی
دندانپزشک بدون اینکه مینای دندان بیمار را تراش دهد، یک مدل یا الگو از دندان او تهیه و سپس آن را برای آزمایشگاه دندان ارسال میکند تا با توجه به آن لامینیت مناسب برای دندان ساخته شود که به یک تا دو هفته زمان نیاز دارد.
۳-قرار دادن لامینیت بر روی دندان
پس از حاضر شدن روکش لامینیت کامپوزیتی، دندانپزشک بطور موقت ونیر ساخته شده را بر روی دندان قرار میدهد تا بتواند اندازه و رنگ آن را کنترل کند. سپس آن را با سایر مواد دندانپزشکی اصلاح میکند و در پایان آن را صیقل میدهد. دندانپزشک از یک سیمان مخصوص دندانپزشکی بر روی ونیر استفاده میکند و از یک پرتو نورانی خاص نیز برای فعال کردن مواد شیمیایی موجود در سیمان استفاده میکند. این کار باعث سفت شدن سیمان مخصوص دندانپزشکی میشود. در پایان ترمیم، همه مواد باقیمانده بر روی دندان پاک میشوند.
۴-بررسی وضعیت بیمار
در مرحله پایانی دندانپزشک وضعیت گاز گرفتن دندان بیمار را بررسی میکند و اصلاح نهایی مورد نیاز بر روی ونیر کامپوزیتی انجام میشود. توصیه ها و تجویزات دندانپزشک در انتهای کار صورت میگیرد که در آن جلسات بعدی برای بررسی لثه و وضعیت ونیر بر روی دندان بیمار تعیین میشود.
موارد استفاده از لامینیت کامپوزیتی
۱- استفاده از کامپوزیت های لامینیت برای بیمارانی که به دلایل مختلف نمی توانند از ارتودنسی استفاده کنند، مناسب است. البته سطح بی نظمی دندانها باید خفیف باشد به طوری که روکش های لامینیت کامپوزیت بتوانند بر روی سطح دندان قرار بگیرند. دندانهایی که کج هستند با استفاده از یک روکش صاف و درخشنده مرتب میشوند.
۲- در صورتی که دندانهای بیمار بد رنگ باشند، برای سفید کردن آنها باید از یک روکش استفاده کرد. در این مواقع نیز کامپوزیت های لامینیت انتخاب خوبی هستند.
۳-در صورتی که دندانهای بیمار به شدت آسیب دیده اند و یا به دلایل مختلف، لب پر، شکسته و یا فرسوده شده باشند، میتوان از روش لامینیت کامپوزیتی استفاده کرد.
۴-کاهش فاصله میان دندان نیز یکی دیگر از موارد استفاده از روکش های لامینیت کامپوزیتی است که در آن فاصله میان دندان ها پر میشود. این روش در مقابل ارتودنسی کم هزینه تر است و در مدت زمان کوتاهی انجام میشود.
میزان دوام و ماندگاری لامینیت کامپوزیتی
دوام و ماندگاری لامینیت کامپوزیتی به مواردی از قبیل جنس کامپوزیت، مراقبت های پس از درمان، عادت های رفتاری بیمار از قبیل عادت به دندان قروچه و رعایت بهداشت دهان و دندان بستگی دارد.
انواع لامینیت کامپوزینتی
۱-روکش های ونیر کامپوزیتی که از مواد فلدسپاتیک پرسلن ساخته شده و به صورت پودر گذاری در لابراتوار، توسط تکنسین بر روی قالب دندان فیکس می شود.
۲-روکش های کامپوزیت لامینیت که بصورت پرسی ( by pressing ) بر روی cast یا همان قالب دندان فیکس می شود.
۳-روکش های کامپوزیت لامینیت که با استفاده از سیستم های CAD-CAM بصورت ماشینی از بلوکهای سرامیکی تراش داده می شود.
سوالات متداول
همانطور که گفته شد، لمینیت دندان دو نوع اصلی دارد، لمینیت کامپوزیتی و لمینیت سرامیکی، هر کدام از روشهای کامپوزیتی و سرامیکی برتری های خاص خود را دارند.
ونیر کامپوزیتی یا همان لامینیت کامپوزیتی نوعی از لمینت دندان است که در آن دندانپزشک با استفاده از مواد کامپوزیتی لامینیت را انجام میدهد.
مراحل انجام لمینیت دندان بسته به نوع لامینیت مورد استفاده متفاوت خواهد بود. بعد از مشورت اولیه با دندانپزشک و انتخاب نوع لامینیت مناسب برای دندانهای شما، مراحل انجام لامینیت دندان برای شما توضیح داده خواهد شد. اطلاعات بیشتر در این خصوص در قسمت مربوطه در بالای صفحه توضیح داده شده است.