از آنجا که دندان سالم نقش اساسی در تغذیه، تایید اجتماعی، اعتماد بنفس و زیبایی دارد، مراقبت از دندانها بسیار ضروری است. شکستن دندانها میتواند آسیبهای جدی به وضعیت سلامت و اجتماعی شما وارد کند. بنابراین خوب است که بدانیم که چرا یک دندان میشکند و چطور باید از بروز این معضل جلوگیری کنیم.
شکستن دندان به هر گونه آسیب که منجر به ترک برداشتن، شکستگیهای سطحی و کوچک تا شکستگیهای چشم گیر اطلاق میشود. اگر دندان شما به قول معروف نوک پران شد! به این معنی نیست که اتفاق مهمی رخ نداده است. به منظور جلوگیری از این اتفاق نکتههای زیر را مد نظر داشته باشید تا بدانید علت شکستن دندان چیست و جلوی آن ر بگیرید:
ترک خوردن دندان به اندازه شکستن دندان واضح نیست. اگر به ترک خوردگیها توجه نشود، به زودی شاهد شکستن دندان خواهیم بود که این موضوع میتواند برایمان گران تمام شود. برخی از نشانههای ترک بردن دندان به صورت زیر است:
• احساس درد ناگهانی موقع جویدن غذا یا گاز زدن میوه نظیر سیب یا ساندویچ
• احساس درد هنگام ورود هوای خنک به دهان
• احساس درد موقع مصرف مواد شیرین مثل عسل یا شیرینی
• بروز دردهای ناگهانی و متناوب که هیچ علت مشخصی ندارند.
• خونریزی یا التهاب لثه در کنار دندان متورم و دردناک
• ایجاد نواحی تیز و برنده روی دندانها (نوک پران شدن دندان)
راهکارهای سادهای وجود دارد که میتوان به کمک آن جلوی ترک برداشتن و شکستن دندان را گرفت. در این باره نکات زیر راهگشاست:
1. هرگز اشیای سفت و سخت را با دندان خود نجوید.
2. بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید و حتما از دهان شویهها استفاده کنید. (به مقاله انواع دهانشویه مناسب برای هر فرد مراجعه نمایید.)
3. در صورت بروز دندان قروچه مشکل اساسی خود را با کمک یک روانپزشک حل کنید. در صورتی که بیماریهای عصبی مثل صرع دارید، حملات صرع میتواند روی دندان اثر منفی بگذارد. بنابراین استفاده از محافظ دندان یا نایت گارد هنگام خواب به شدت توصیه میشود.
4. در صورتی که به صورت حرفهای ورزش میکنید و سلامت دندان هایتان در خطر است، از مراقب و محافظ دهان و دندان استفاده کنید.
5. مراقبت تغییرات سریع دمای داخل دهان باشید. در مصرف خوراکیهای گرم و سرد تعادل داشته باشید.
6. نسبت به درمان و ترمیم دندان شکسته سریع اقدام کنید.
7. ترمیم با کامپوزیت دندان میتواند روشی ساده برای ترمیم و بازسازی ترکها و شکستگیهای ساده باشد. در مورد این روش نیز با پزشک خود مشورت کنید.
8. برای جلوگیری از شکستن دندان عصب کشی شده و پر شده حتما روکش استفاده کنید.
9. در صورتی که شکستگی چنان عمیق است که مغز دندان شما آسیب دیده درمان باید به صورت عصب کشی دندان و ترمیم انجام شود.
ممکن است دندان سالم شما به دلیل هر اشتباه شکسته شود یا ترک بردارد. ضمن این که باید سریع به دندان پزشک مراجعه کنید، اما ممکن است مراجعه به دندانپزشک در لحظه امکان نداشته باشد. در چنین شرایطی با رعایت توصیههای زیر از بغرنجتر شدن اوضاع جلوگیری کنید تا اینکه خودتان را به یک دندانپزشک برسانید.
1. آرامش خود را حفظ کنید و احساسات خود را کنترل کنید.
2. هر گونه دستکاری دندان میتواند منجر به تخریب بیشتر شود.
3. درصورتی که همراه با درد خونریزی نیز شروع شده است باید سریع به دندانپزشک مراجعه کنید.
4. محیط دهان را به محض شکستن دندان با آب نمک بشویید.
5. اگر خونریزی سطحی است با یک گاز استریل ناحیه خونریزی را بپوشانید تا خون بند آید.
6. در صورت بروز تورم ضمن استفاده از دهان شویه، از کمپرس آب سرد استفاده کنید.
7. در صورتی که دندان دچار شکستگی جزیی یا جدی شده باشد نواحی شکسته شده را به منظور جلوگیری از تخریب بیشتر با آدامس بدون قند، موم دندان و یا پنبه بپوشانید تا آسیب جدیتر نشود. موم دندان به راحتی در داروخانهها در دسترس است.
8. در صورتی که دندان شکسته شده احساس درد دارد، سعی کنید با نوشیدنیها آن را تحریک نکنید و از مسکنهای بدون نسخه مثل استامینوفن استفاده کنید تا درد کاهش پیدا کند.
9. از جویدن غذا با دندان شکسته خودداری کنید.
10. اگر دندان به طور کامل شکسته شده است، قسمت شکسته شده را در مقداری شیر یا آب نمک نگهداری کنید و سریع خود را به دندانپزشک برسانید. دندان شکسته شده اگر سالم باشد ممکن است در فرآیند ترمیم به کارتان آید.
نتیجهگیری:
شکستن دندان ممکن است برای هر کسی در هر شرایطی رخ دهد. برای اینکه دچار این حادثه نشوید، رعایت اصول اولیه ضروری است. اما اگر به هر دلیل دچار ترک خوردن دندان شدید، میتوانید با رعایت نکات اورژانسی که در این مطلب آورده شده است، نسبت به حفظ سلامت بیشتر دندان بکوشید و خود را به دندانپزشک حاذقی برسانید تا فرآیند درمان و ترمیم را برایتان آغاز کند.
آیا تجربهای از شکستن یا ترک برداشتن دندان دارید؟ تجربه خود را با ما به اشتراک بگذارید.