کلینیک دندانپزشکی ابوالقاسمی

راهکارهای موثر برای کاهش درد ارتودنسی

30 فروردین ، 1404
کلینیک دندانپزشکی دکتر ابوالقاسمی

علت درد ارتودنسی و راهکارهای موثر برای کاهش آن

راهکار ارتدونسی، به منظور تنظیم و نظم دهی بهتر به موقعیت دندان ها و ایجاد لبخند های زیبا و امن برای افراد است. این موضوع مهم که با اصلاح طرح لبخند نیز شناخته می شود، در فرآیند درمان و یا هنگامی که دندان پزشک در حال کار کردن روی دندان است، با درد یا فشارهایی همراه خواهد بود. در این راهنما قصد داریم به موضوع علت درد ارتودنسی بپردازیم و به راهکارهایی برسیم که ضمن آن می تونید جلوی افزایش درد را بگیرید. 

درد-اورتودنسی

چرا ارتودنسی باعث درد می‌شود؟ (علل اصلی درد ارتودنسی)

علت درد ارتودنسی می تواند به فاکتورهای مختلفی ارتباط داشته باشد. بهتر است در این باره از نظر کارشناسی بهترین دندان پزشک غرب تهران دکتر ابوالقاسمی بهره مند شویم. خلاصه ای از نکاتی که ایشان در این باره بیان داشته اند به شرح زیر است:

وارد شدن نیرو بر دندان‌ها و بافت‌های اطراف: از مهم ترین علل درد ارتودنسی نیرویی است که توسط سیم های ارتودنسی و براکت ها به دندان اعمال می کنند. معمولا سیم و براکت به گونه ای تنظیم می شود که به مرور حرکت های کوچک و میکروسکوپی، در طول زمان، منجر به تنظیم دندان ها شود. معمولا این نیرو رباط هایی که دندان را به استخوان فک وصل می کنند را مورد تاثیر قرار می دهند و بدین ترتیب درد هایی در دوران درمان احساس می شود. 

التهاب و تحریک لثه و بافت‌های نرم: در اولین مرحله از نصب براکت ها و هر بار سیم کشی که انجام می شود، فشار خاصی روی دندان ها و ناحیه های نیاز به نظم بیشتر اعمال می شود. طبیعی است که هر بار با مراجعه به کلینیک دندان پزشکی دکتر ابوالقاسمی و تنظیم مجدد سیم کشی های روی براکت، کمی درد تا دو یا سه روز احساس کنید. 
زخم شدن دهان به دلیل ابزارهای کار: گاهی اوقات به دلیل استفاده از ابزارهای کار، یا تیز بودن سر سیم یا براکت ها و عدم تنظیم درست سیم کشی ها، ممکن است دهان و لثه زخم شوند و از این جهت موجب احساس درد شوند. 
تغییرات در بایت و نحوه قرارگیری دندان‌ها: زمانی که به خاطر سیم کشی ها و تنظیمات دوره ای، دندان حرکت می کند تا تراز بهتری پیدا کند، معمولا دردی مختصر یا کمی شدید در دندان ها احساس می شود که موقع جویدن غذا بیشتر خود را نشان می دهد. 

راهکارهای خانگی و ساده برای تسکین درد ارتودنسی

البته درد دندان در ارتودنسی درد شدید و آزار دهنده ای نیست (مگر در شرایط خاص) و خوشبختانه به کمک مراقبت های ساده در منزل می توان این درد را کنترل کرد. به مقاله مراقبت های بعد از ارتودنسی دندان مراجعه کنید.
استفاده از مسکن‌های بدون نسخه: مسکن هایی که نیاز به نسخه ندارند و داروساز در داروخانه بدون نسخه آن را به شما ارائه می کند می تواند موقتا درد دندان را کمتر کند. دقت کنید که اگر التهاب دندان و لثه جدی است می توانید به دندان پزشک مراجعه کنید در غیر اینصورت مشورت با داروساز در داروخانه نیز می تواند مفید باشد 

شستشوی دهان با آب نمک گرم: محلول آب نمک، می تواند اثر تسکین دهندگی داشته باشد و جلوی عفونت یا التهاب را به خوبی بگیرد. 
استفاده از کمپرس سرد یا گرم: در صورتی که تنظیم سیم ارتودنسی چنان روی دندان و لثه های شما اثر گذاشته که درد زیادی احساس می کنید قرار دادن کمپرس سرد به مدت ۱ یا ۲ روز روی فک و دندان می تواند آرامش بخش باشد. معمولا بعد از این مدت با قرار دادن کمپرس گرم، درد بیشتر کاهش پیدا می کند. 
مصرف غذاهای نرم: بهتر است دندانی که تازه تحت تاثیر سیم کشی ها قرار گرفته، غذاهای سخت نجود. خوب است که طی دو سه روز اول، غذاهای نرم نظیر سوپ فقط میل کنید. 
استفاده از وکس ارتودنسی: اگر اجزای خود ارتودنسی نظیر براکت ها یا سیم ها به درستی تنظیم نیستند و منجر به زخم شدن لب و ناحیه داخل دهان می شوند می توانید از وکس ارتودنسی استفاده کنید. این وکس ها معمولا به صورت ورقه های نرم ارائه می شوند و می توانید مقداری از آن ها را جدا کنید و روی ناحیه تیز قرار دهید. 
استراحت کافی: صبوری و استراحت کافی می تواند تضمین کننده آرامش شما باشد تا با فرآیند ارتودنسی کنار بیایید و درد های ضمنی را تحمل کنید.
دقت کنید که درد های ارتودنسی هرگز دائمی نیستند و به طور محدود احساس می شوند. 

درد-اورتودنسی3

نقش دندانپزشک در مدیریت درد ارتودنسی

زمانی که به کلینیک دندان پزشکی دکتر ابوالقاسمی برای ارتودنسی دندان مراجعه می کنید، مطمئن باشید که حداقل درد ممکن را تجربه خواهید کرد چرا که یک دندان پزشک حرفه ای نقش اساسی در مدیریت درد و کنترل درد ناشی از ارتودنسی دارد. از جمله این موارد می توان به گزینه های زیر اشاره کرد:

  • آموزش و ارائه راهنمایی‌های لازم: مراقبت از دندان ها در حین ارتودنسی به جهت کاهش درد و بهبود فرآیند تنظیم دندان ها بسیار ضروری است که توسط دندان پزشک ارائه می شود.
  • تنظیم دقیق و ملایم: دندان پزشکی که تجربه دارد، میزان فشار بر دندان ها را با گره های روی براکت، به گونه ای تنظیم می کند که فرآیند بهبود ساختار دهی به دندان ها با حداقل درد ممکن همراه باشد. این موضوع یک مساله تجربی است که به تجربه دندان پزشک ارتباط دارد.
  • استفاده از مواد و تکنیک‌های نوین: ابزارآلاتی که در ارتودنسی بکار می رود، نظیر سیم های ارجاعی منجر به کاهش درد ارتودنسی می شود. بنابراین لازم است که دندان پزشک بروز باشد و از امکانات بروز استفاده کند. 
  • تجویز دارو در صورت لزوم: ممکن است درد دندان شدید باشد، و این موضوع به ندرت رخ می دهد. در چنین شرایطی با مراجعه به دندان پزشک می توانید از توصیه های وی بهره مند شوید و دهان شویه ها و یا مسکن های ضد التهابی طبق نظر پزشک استفاده کنید. 
  • بررسی و رفع مشکلات احتمالی: در صورتی که براکت ها و یا سیم کشی و گره ها منجر به آزار در ناحیه دهان شما شده اند، دندانپزشک می تواند موضوع را بررسی کند و مشکل را حل کند. 


پیشگیری از درد ارتودنسی: اقدامات قبل و در طول درمان

اگر برخی از نکات را رعایت کنید، تضمین می کنیم که فرآیند درمان ارتودنسی که معمولا ۱۸ ماه طول می کشد (گاهی کمتر و گاهی بیشتر) با حداقل درد همره باشد. در این باره به نکات زیر توجه کنید:

  1. انتخاب یک متخصص ارتودنسی با تجربه: به دندان پزشکی مراجعه کنید که تخصص، و قدمت کافی برای درمان ارتودنسی دارد. مسلما یک دندان پزشک بروز از شیوه های درمان کم درد تر مطلع است و این به سود شما است. 
  2. رعایت دقیق دستورالعمل‌های دندانپزشک: به توصیه های دکتر دندان پزشک در مورد رعایت بهداشت دهان و دندان و نظیر آن توجه کنید تا جلوی آسیب های جدی گرفته شود. 
  3. بهداشت دهان و دندان مناسب: در صورتی که به طور مرتب مسواک بزنید و از مسواک ارتودنسی استفاده کنید، و نخ کشی های مناسب را انجام دهید، دندان شما و لثه های تان سالم خواهند ماند و بدون التهاب این دوران را سپری خواهید کرد. 
  4. اجتناب از دستکاری براکت‌ها و سیم‌ها: هرگز نباید به طور شخصی براکت ها و یا سیم کشی ها را دست کاری کنید چرا که ممکن است محل اعمال نیرو را تخریب کنید و تاثیر بر دندان های دیگر ایجاد کنید. دستکاری های شخصی گاهی منجر به ایجاد دردهای غیر طبیعی می شوند.
  5. آمادگی روانی: درمان ارتودنسی یک درمان زیبایی به شمار می آید و با جهت دادن به دیدگاه خود، می توانید مشکلات و سختی های آن را بهتر تحمل کنید. 

نکته مهم این است که درد ارتودنسی یک درد همیشگی نیست. ممکن است در هر ماه از تنظیمات دندان نزد دندان پزشک فقط چند روز به طور نوسانی و کوتاه مدت شاهد درد دندان باشید که این درد هم آزار دهنده نیست. به طور کلی با رعایت یک سری نکات و جلوگیری از بروز مشکلات بیشتر مزید بر فرآیند ارتودنسی می توانید روزهایتان را با درد کمتری سپری کنید. بعد از عادت کردن به براکت ها و سیم کشی ها زندگی کردن با ارتودنسی لذت بخش است.

   
اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی
6LeMMSUhAAAAAE-rJXylA6AfNIKeXGXBlaEHGr66