معمولا دندان عقل در اواخر نوجوانی و اوایل جوانی شروع به رشد می کنند و کم کم سفیده های زایش این دندان ها در انتهای لثه ها مشخص می شود. معمولا دندان عقل زمانی رشد می کند که همه دندان ها به خوبی جاگیری شده اند و معمولا فضای کمی برای دندان های عقل باقی می ماند. در چنین شرایطی دندان عقل به صورت نهفته و یا نیمه نهفته رشد می کنند. در صورتی که به موقع به دندان عقل رسیدگی نشود، می تواند تا تخریب تمام دندان های کنار پیش روی کند و حتی منجر به بروز مشکلاتی شود که سلامتی بدن و فک را تحت تاثیر قرار دهد. این راهنما به شما کمک می کند که هر چه سریع تر برای مدیریت دندان عقل به کلینیک دندان پزشکی دکتر ابوالقاسمی مراجعه کنید تا بهترین تصمیم بابت دندان عقل شما، توسط بهترین دندان پزشک غرب تهران گرفته شود.
مقالات مرتبط:
چرا به دندان عقل میگوئیم دندان عقل
مراقبت های بعد از کشیدن دندان عقل
وقتی دندان عقل به صورت نهفته و در لثه شروع به رشد می کند، اولین و شایع ترین کاری که انجام می دهد این است که دندان های کناری را تخریب می کند. در چنین شرایطی شاید عاج دندان تمیز و سالم و دست نخورده باشد، اما با یک عکس برداری ساده می توان متوجه شد که ریشه های دندان تخریب شده اند.
گاهی اوقات تخریب ریشه به گونه ای رخ می دهد که می تواند تا لق شدن و افتادن دندان پیش روی کند. البته که در برخی موارد نیز شاهد تخریب لثه و التهابات ناشی از فشار دندان نیز خواهیم بود.
اگر دندان عقب به صورت نیمه نهفته باشد، یعنی نیمی بیرون از لثه و نیمی در درون لثه رشد کرده باشد، احتمال رشد باکتری ها در این ناحیه بسیار زیاد می شود.
اگر به دندان عقل به موقع رسیدگی نشود می تواند منجر به مشکلات جدی شود که هزینه های بالایی خواهد داشت.
دندان های عقل چه به صورت نهفته باشند و جه نیمه نهفته رشد کرده باشند، محل تجمع باکتری ها هستند و همیشه احتمال دارد عفونت و التهاب ایجاد کنند. معمولا در چنین شرایطی انتهای فضای دهان که لثه ی اطراف دندان عقل را در بر می گیرد دردناک است و مانع جویدن غذا به راحتی می شود. اگر تورم شدید باشد گاهی با ترشح چرک یا عفونت همراه است که گاهی مراحل جویدن را به طور کامل مختل می کند چرا که بیمار قادر به باز کردن فک خود نخواهد بود.
اگر این معضل به موقع مهار نشود می تواند منجر به بروز مشکلاتی مثل آبسه لثه شود. در چنین شرایطی ممکن است بیمار دچار تب و لرز هم بشود و زندگی معمولی وی از حالت نرمال خارج شود.
دندان عقل نیروی کافی برای جابجا کردن دندان ها ندارد به همین دلیل معمولا به صورت نهفته یا نیمه نهفته رشد می کند. اما قدرت و فشاری که بر دندان های کناری ایجاد می کند ممکن است ضمن تخریب دندان ها گاهی موجب به هم ریختگی دندان ها نیز بشود. این وضعیت می تواند درمان ارتودنسی دندان را تحت تاثیر قرار دهد. به همین دلیل دندان پزشکان معمولا توصیه می کنند که قبل از عملیات ارتودنسی دندان عقل کشیده شود.
اهمیت دندان عقل در ساختار دندان ها و عصب به گونه ای است که گاهی علت دردهای مکرر سر و ناحیه فک و گردن و متصل به گوش هیچ علت جدی ندارند به جز دندان عقل! بنابراین باید این دندان را برای داشتن یک زندگی معمولی و راحت جدی گرفت.
تشکیل کیست و تومورهای فکی: عوارض نادر اما جدی و نیازمند جراحی
در مواردی بسیار نادر، در صورتی که رسیدگی لازم به دندان عقل نشود، کیست هایی در لثه ایجاد می شود که می تواند ضمن رشد کردن، تخریب های سنگینی به بار آورند. این آسیب ها می تواند تا تخریب استخوان فک و تاثیر بر عصب فک و حتی تخریب دندان های کناری پیش روی کند.
اگر کار دندان عقل به جایی برسد که تشکیل کیست تشخیص داده شود، برای این منظور توسط دندان پزشک، جراحی توصیه می شود. گاهی این کیست ها می توانند به تومورهای خوش خیم و بد خیم نیز تبدیل شوند.
البته با خواندن این مطلب نباید نگران بشوید و بترسید چرا که این امر بسیار نادر است و نشان دهنده اهمیت توجه به دندان عقل و قدرتی دارد که در ایجاد مشکلات در ناحیه دهان و دندان نقش اساسی دارد.
نتیجه گیری:
دندان عقل به هر دلیلی که باید برای هر فرد بالغ رشد کند و به وجود آید، اگر به درستی مدیریت نشود می تواند موجب بروز مشکلات عدیده ای بشود و سلامتی عمومی بدن را به خطر اندازد. با مراجعه به دندان پزشک می توانید از وضعیت دندان عقل خود مطلع شوید و در صورت نیاز به کشیدن یا جراحی، اقدامات لازم را انجام دهید. حتی اگر یک دندان عقل به اندازه کافی فضا برای رشد داشته باشد و به درستی و به راحتی رشد کند، معمولا طول عمر کوتاهی دارد. بنابراین رعایت بهداشت دهان و دندان و مراجعه منظم به کلینیک دندان پزشکی غرب تهران به جهت کنترل دندان عقل برای هر فردی که به سلامتی خود اهمیت می دهد ضروری است.