ایمپلنت دندان در حال حاضر یکی از پرطرفدارترین روشهای درمان بیدندانی است و هر روز محبوبیت بیشتری پیدا میکند. ایمپلنت به جایگزینی برای تاج دندان گفته میشود که روی فیکسچر قرار میگیرد. امروزه انواع ایمپلنت دندان از مواد اولیه متفاوتی ساخته میشوند و هر کدام کاربرد خاص خودشان را دارند. در این مقاله با انواع ایمپلنت آشنا خواهید شد. با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.
ایمپلنتهای دندان بر اساس شیوه ساخت و چگونگی جاگذاری آنها روی فک تقسیمبندی میشوند. مواردی که در ادامه میخوانید، بررسی انواع ایمپلنت دندان از بُعد درمانی است.
حتما میدانید پروتز دندان چیست؟ ایمپلنت یکی از انواع پروتز دندانی است و به طور کلی درمانی زمانبر به شمار میآید. فرآیند ایمپلنت دندانها معمولا به چیزی بیش از 4 هفته زمان نیاز دارد تا به صورت کلی تکمیل شود. البته بعضی مواقع به زمان کمتری نیاز است که در این صورت از ایمپلنت فوری دندان استفاده میشود.
در این روش، برخلاف سایر روشهای ایمپلنت دندان، ایمپلنت و دندان جایگزین هر دو به صورت همزمان نصب میشود و وقفهای میان آن دو وجود ندارد. این فرآیند فوری که در اصطلاح دندانپزشکی به عنوان «بارگذاری فوری» شناخته میشود، به این معنی است که شما میتوانید در جلسهای یکساعته، ایمپلنت را نصب کنید.
ایمپلنت تک مرحلهای نوعی ایمپلنت درونی است و مراحل ایمپلنت دندان در آن به شکلی طراحی میشود که طی یک مرحله نصب شود. این نوع ایمپلنت عموما زمانی استفاده میشود که بیمار کیفیت و تراکم استخوانی خوبی داشته باشد. در واقع پزشک قبل از نصب ایمپلنت مطمئن میشود که ایمپلنت هنگام قرارگیری در فک، پایدار خواهد بود.
این ایمپلنتها در مناطقی از دهان که ظاهر و زیبایی در آنجا نقش مهمی ندارد استفاده میشوند. برای بیمارانی که کیفیت استخوان خوبی ندارند، ایمپلنت دو مرحلهای گزینه بهتری است.
در ایمپلنت دندانی دو مرحلهای، ایمپلنت در استخوان فک کاشته میشود و بافت لثه در جای خود بخیه میخورد تا ایمپلنت طی مدت سه تا شش ماه بهبود پیدا کند. در این مدت میتوان از دندان مصنوعی استفاده کرد یا رژیمی مبتنی بر غذاهای نرم داشت.
در مرحله دوم یک جراحی جزئی انجام میشود تا پوسته روی ریشه ایمپلنت باز شود و دندان جدید روی آن قرار بگیرد. تمام این پروسه 6 تا 8 ماه طول میکشد. همچنین امکان دارد این روش عوارض جزئی و محدودی هم داشته باشد. البته ممکن است با در نظر گرفتن مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان این عوارض به حداقل برسد.
ایمپلنت دیجیتال یکی از بهروزترین انواع ایمپلنت دندان است. پزشک در این نوع ایمپلنت شبیهساز رایانهای سهبعدی را برای بررسی وضعیت استخوان و موقعیت عصب استفاده میکند. پزشک با این روش قادر است که جراحی را با حداقل برش برنامهریزی کند. جراحی ایمپلنت دیجیتال بر ایجاد کمترین برش متمرکز است، بنابراین نسبت به روشها و انواع سنتی ایمپلنت دندان درد و عوارض کمتری خواهد داشت.
عکسی از ایمپلنت دیجیتال
میتوان ایمپلنت دندان را بنابر شرایط بیمار، به شیوههای مختلفی مورد استفاده قرار داد. حتی این امکان وجود دارد که شما کاندید مناسبی برای ایمپلنت نباشید. تا حالا به اینکه ایمپلنت دندان برای چه کسانی مناسب نیست فکر کردهاید؟ بگذریم؛ انواع روشهای ایمپلنت دندان نیز از دیگر فاکتورهای تفکیک ایمپلنت محسوب میشود. انواع مدلهای زیر، ایمپلنتهای دندانی هستند که هر کدام در قسمتهای مختلفی از فک کاشته میشوند.
میتوان ایمپلنت زیگوماتیک را برای درمان بی دندانی در بیمارانی که فک بالایشان هیچ دندانی ندارد یا افرادی که بیماریهایی مانند پریودنتیت تهاجمی، اساس و بنیان دندانشان را به شدت شکسته است، استفاده کرد. این ایمپلنت معمولا برای افرادی که تراکم استخوانی مناسبی ندارند، مناسب است.
میتوان مهمترین تفاوت ایمپلنت زیگوماتیک را با سایر انواع ایمپلنتهای دندانی در این دانست که روی استخوان گونه قرار میگیرد. ایمپلنت زیگوماتیک بین انواع ایمپلنت دندان کمتر مورد استفاده قرار میگیرد، اما با این وجود، گزارشها درصد بالایی از موفقیت را ثبت کردهاند.
ایمپلنتهای دندانی ساب پریو استیل نوعی ایمپلنت دندانی هستند که در افرادی با استخوان تحلیلرفته فک و برای حمایت از دندانهای مصنوعی استفاده میشوند. برخلاف انواع ایمپلنت دندان، ایمپلنتهای ساب پریو استیل در بالای استخوان و زیر بافت لثه قرار میگیرند.
ایمپلنت ساب پریو استیل چهارچوبی فلزی دارد که به طور سفارشی روی فک یا استخوان فک و بافت لثه بیمار نصب میشود. این چهارچوب با پایههای فلزی کوچکی که از لثه و داخل استخوان زیرین نفوذ میکند، در جای خود نگه داشته میشود. به مرور بافت لثه هم به چهارچوب فلزی خواهد چسبید و به نگه داشتن آن کمک میکند.
ایمپلنت اندواستیل یا درونی، میان انواع ایمپلنت دندان، رایجترین نوع محسوب میشود. این ایمپلنت از سه قسمت تشکیل شده است:
ایمپلنت فک، پایه جناحی و قسمت اتصال پروتز از تیتانیوم ساخته میشوند. این ایمپلنتهای جراحی به دندانپزشکان و جراحان امکان میدهند که دندانها و ساختارهای مشکلدار دهان را به صورت دائمی درمان کنند. این نوع از ایمپلنت دندانی، جایگزینی برای پروتزهای متحرک و پل دندانی هستند.
اکثر تولیدکنندگان ایمپلنتهای دندانی، ایمپلنتهایی با اندازههای مختلف ارائه میکنند. به طور میانگین، ایمپلنتها طولی بین 7 تا 16 میلیمتر دارند. طول ایمپلنت با سطح کلی آن رابطه مستقیم دارد. به طور کلی، ایمپلنتهای کوتاه اغلب در ناحیههای انتهایی و ایمپلنتهای بلندتر در بخشهای جلویی فک استفاده میشوند.
انواع ایمپلنت دندان براساس اندازه و قطر نیز قابل تفکیک هستند. بر این اساس، انواع ایمپلنتهای دندان به سه دسته ایمپلنت استاندارد، پهن و مینی تقسیم میشود. ایمپلنت استاندارد اندازهای بین 3.5 تا 4.2 میلیمتر دارد. متخصصان از این مدل برای انواع ایمپلنت دندان جلو و دندانهای قدامی استفاده میکنند.
قطر نوع پهن هم چیزی بین 4.5 تا 6 میلیمتر است. معمولا از این نوع برای عقب دهان استفاده میشود. قطر مینی ایمپلنتها بین 2 تا 3.5 میلیمتر است. معمولا افرادی که تراکم استخوان کافی ندارند، از ایمپلنت های مینی استفاده میکنند.
رایجترین و مهمترین تقسیمبندی ایمپلنت، براساس جنس و مواد تشکیلدهنده مشخص میشود. این نکته را هم نباید از قلم انداخت که طول عمر ایمپلنت دندان با جنس آن رابطه مستقیم دارد. بر این اساس، انواع ایمپلنت را میتوان در گروههای زیر دستهبندی کرد.
زیرکونیا که با نام علمی زیرکونیا دی اکسید هم شناخته میشود، مادهای شیمیایی است که از عناصر زیرکونیوم و اکسیژن تشکیل میشود. زیرکونیوم نوعی فلز است اما به واسطه اکسیداسیون، به مادهای سرامیکی تبدیل میشود. در واقع، زیرکونیا استحکام فلز را با قدرت مقاومت در برابر حرارت سرامیک ترکیب میکند.
دقت کنید که روکش زیرکونیا را با ایمپلنت زیرکونیا اشتباه نگیرید. زیرکونیا از آن جهت برای ساخت ایمپلنت مناسب است که هیچ واکنش شیمیایی ایجاد نمیکند و خورده نمیشود. به همین دلیل، جایگزینی عالی برای تیتانیوم به حساب میآید. از سوی دیگر، رنگ سفید طبیعی، آن را به گزینهای محبوب برای بیماران تبدیل میکند.
عکسی از ایمپلنت زیرکونیوم
اغلب اوقات یکی از سوالات متداول ایمپلنت دندان درباره انواع سرامیکی آن است. این نوع ایمپلنت از مادهای سفید تشکیل شده است؛ بنابراین لازم نیست بیمارانی که بافتهای لثهای نازک و نرمی دارند یا خط لثه آنها در حال عقبنشینی است، نگران ظاهر شدن پیچ فلزی تیره باشند. زمانی که ایمپلنت سرامیکی توسط متخصص نصب شود، اساسا از دندان طبیعی قابل تشخیص نیست و ماننند دندان واقعی، ساده به نظر میرسد.
تحقیقات نشان میدهد که ایمپلنتهای سرامیکی پاسخهای التهابی کم یا ضعیفی دارند و قدرت استخوانسازی آنها با ایمپلنتهای تیتانیومی برابر است. ایمپلنتهای سرامیکی بدون فلز هستند و بنابراین برای بیمارانی که به فلز حساسیت دارند بهترین گزسنه خواهد بود.
استفاده از ایمپلنت طلا، سابقهای طولانی در جوامع دارد. روکشهای طلا در گذشته برای زیبایی مورد استفاده قرار میگرفتند و به دلیل سازگاری با بدن محبوبیت داشتند. البته امروزه با ساخت و معرفی مواد اولیه زیباتر، زیست سازگارتر و مقرونبهصرفهتر، استفاده از این روکشها منسوخ شده است.
ایمپلنت تیتانیوم، بهترین نوع ایمپلنت محسوب میشود. این ماده سبک و زیست سازگار است و شانس موفقیت بیشتری برای استفاده در ایمپلنت دندان دارد. ایمپلنت تیتانیوم با استخوان فک ترکیب میشود و ثبات و استحکام بیشتری ارائه میدهد. همچنین به استخوان لثه یا دندانها هم آسیب نمیرساند.
تیتانیوم در مقایسه با طلا ماده قویتری است که مادامالعمر دوام میآورد. به همین دلیل در مورد مشکلات آینده آن نگرانی نخواهید داشت. به علاوه، تیتانیوم از آنجایی که وزن کمتری دارد، گزینه بهتری برای بیماران مسن به حساب میآید.
عکسی از ایمپلنت تیتانیوم
عموم بیمارانی که در پی کاشت ایمپلنت دندانی هستند، زیرکونیوم را به تیتانیوم ترجیح میدهند. چراکه ایمپلنتها یکی از انواع روش های اصلاح طرح لبخند هستند و زیبایی، اصلیترین دلیل انتخاب ایمپلنت برای افراد است. ایمپلنتهای زیرکونیا سفید هستند، اما ایمپلنتهای تیتانیومی رنگی تیره دارند و ممکن است در انتهای دندان از خود خطی به جا بگذارند. البته اگر ایمپلنتهای تیتانیومی به درستی قرار گرفته باشند، ریسک چنین اتفاقی بسیار پایین خواهد بود.
هر دو ایمپلنتهای تیتانیوم و زیرکونیا کاملا ایمن هستند. هر دو ماده به خوبی در بدن انسان جاگذاری میشوند و تقریبا هیچ ریسکی برای سلامتی نخواهند داشت.
البته اگر همچنان نگران سلامتی هستید، زیرکونیا گزینه بهتری است. این فلز نمیتواند مانند تیتانیوم با فلزات دیگر در دهان واکنش نشان دهد. در واقع بزرگترین خطر برای بیخطر بودن ایمپلنتهای زیرکونیا این است که امکان دارد شکسته شود و نیازمند ترمیم باشد.
کشورهای متعددی ایمپلنت دندان را با کیفیتهای متفاوت ساختهاند و آنها را به سراسر دنیا عرضه میکنند. قبلا درباره انواع برندهای ایمپلنت مطلب مفصلی نوشتهایم که میتوانید به ان رجوع کنید. اما به طور کلی، در ادامه این مطلب کشورهای سازنده و انواع ایمپلنتهای دندانی ساختهشده در این کشورها را بررسی خواهیم کرد. انواع ایمپلنتها عبارتند از:
درباره هر مورد توضیح کافی و وافی خواهیم داد.
با توجه به گسترش استفاده از انواع ایمپلنت دندان در کشورمان، مدتی است علاوه بر ایمپلنتهای آمریکایی و آلمانی، انواع ایمپلنت کرهای نیز مورد استفاده قرار گرفتهاند. ایمپلنتهای کرهای به دلیل استحکام فوقالعاده، قیمت مناسب، کیفیت بالا، سازگاری با استخوان فک و از همه مهمتر، امکان خرید آسان در ایران، مورد استقبال طیف وسیعی قرار گرفتهاند.
سوئیس سابقهای طولانی در تولید ایمپلنت دندان دارد و برای ساخت ایمپلنت، از تیتانیوم خالص یا آلیاژ تیتانیوم استفاده میکند. ماندگاری و استحکام ایمپلنت، با کیفیت تیتانیوم و همچنین تکنولوژی و ظرافت در ساخت ایمپلنت رابطه مستقیم دارد.
ایمپلنت آی.اچ.دی.ای
آلمان یکی از برترین تولیدکنندگان ایمپلنت در جهان است. تولیدات این شرکت در ایران هم در دسترس قرار دارد. معروفترین برندهای آلمانی ایمپلنت دنیا را در قسمت بعد معرفی خواهیم کرد.
آمریکا جزو پیشگامان صنعت تولید تجهیزات دندانپزشکی، مخصوصا ایمپلنت، در سراسر جهان محسوب میشود. امروزه ایمپلنتهای آمریکایی با استحکام بالا، ماندگاری طولانی، عملکرد عالی و ساختار طراحی کاملا سازگار با استخوان فک انسان، به عنوان بهترین برندهای ایمپلنت دنیا شناخته میشوند.
برندهای فرانسوی ایمپلنت از دیگر برندهای معروف در زمینه تولید پروتزهای دندانی محسوب میشوند. موارد زیر از معروفترین انواع ایمپلنت فرانسوی هستند.
ایمپلنت تی.بی.آر
حتما در ضمن فرآیند انتخاب انواع برند ایمپلنت بارها این پرسش را در ذهن مرور کردهاید که بهترین برند ایمپلنت دندان چیست. طبیعتا با جستجو در منابع مختلف به اسامی مختلفی برخورد خواهید کرد و جواب مشخصی نخواهید گرفت.
اما به طور کلی و با تجمیع نظرات متخصصان، عموم دندانپزشکها اشترومن سوئیس را بهترین برند ایمپلنت دنیا میدانند. این برند یکی از قدیمی و در عین حال معتبرترین برندهای تولید ایمپلنت در جهان است که تقریبا در تمام کشورها مورد استفاده قرار میگیرد و مورد اعتماد تمام دندان پزشکان است.
در این مطلب به بررسی انواع ایمپلنت دندان پرداختیم و آنها را از 5 جهت مورد بررسی قرار دادیم. ایمپلنت دندان با اینکه فرآیندی هزینهبر است و فورا قابل اجرا نیست، دشوار به نظر میرسد. اما ار فرد کاندید مناسبی برای ایمپلنت دندان باشد، میتواند از برندهای خوبی که آسان نصب میشوند و قیمت مناسبی هم دارد، استفاده کند. در نهایت، شما میتوانید با مراجعه به کلینیک دندانپزشکی دکتر ابوالقاسمی، برترین خدمات را در زمینه درمان بیدندانی و اجرای ایمپلنت دندان دریافت کنید. برای رزرو نوبت یا مشاوره با کارشناسان ما در مرکز تماس، در ارتباط باشید.
سوالات متداول
1. چند نوع ایمپلنت دندانی وجود دارد؟
ایمپلنت دندانی از چندین نوع مختلفی تشکیل شده است، اما دو نوع اصلی آن عبارتند از: ایمپلنت تک پارچه و ایمپلنت زیر لثه. ایمپلنت تک پارچه درون استخوان قرار میگیرد و معمولا در بیشتر موارد استفاده میشود. ایمپلنت زیر لثه نیز روی استخوان، اما زیر لثهها قرار میگیرد و برای مواردی که استخوان کافی برای پذیرش ایمپلنت تک پارچه وجود ندارد، کاربردی است.
2. چه عواملی باید در انتخاب ایمپلنت دندانی در نظر گرفته شود؟
در انتخاب ایمپلنت دندان، عواملی مانند سلامت عمومی فرد، تراکم استخوان، سابقه درمانی، وجود فضای دندانی خالی، تمایل و توان مالی فرد مهم هستند. همچنین لازم است که ایمپلنت توسط یک پزشک متخصص و با تجربه نصب شود تا از عوارض و مشکلات احتمالی بعدی جلوگیری شود.